Yangın Sistemi Firmaları

Yangınlar, hayatımızda karşılaşmayı hiç istemediğimiz ancak zaman zaman kaçınılmaz olarak maruz kalabildiğimiz tehlikeli olaylardır. Bu tür durumlara karşı en etkili korunma yöntemlerinden biri, elimizin altında sürekli hazır bulunan yangın söndürme tüpleridir. Yangın söndürme tüpleri, çoğunlukla yangını büyümeden kontrol altına alarak can ve mal kaybını minimuma indirmek için son derece yararlıdır. Ancak, bu tüplerin etkili olabilmesi için tecrübeli veya eğitimli personel tarafından doğru şekilde kullanılması gerekmektedir. Bilinçsiz kullanım, eldeki bu önemli müdahale imkânının boşa harcanmasına neden olabilir.

Yangına elle müdahalenin yanı sıra otomatik yangın söndürme sistemlerinde de yangın söndürme tüpleri kullanılmaktadır. Bu tüpler, yangına müdahale edip yayılmasını engellemek amacıyla farklı içeriklerle üretilmiştir. Binalarda hangi tür çalışmalar ve materyaller bulunuyorsa, yangın tüpü içeriği de ona göre seçilmelidir. Sertifikalı yangın sistemi firmaları ile çalışmak ve TSE damgası taşıyan ürünler kullanmak güvenlik açısından önemlidir.

Yangın Söndürme Tüpleri Nasıl Çalışır?

Yangın söndürme tüpleri, yangının doğal ortam ile yani hava ile irtibatını keserek boğucu bir görev üstlenir. Hiç kullanılmasalar bile düzenli aralıklarla dolum miktarı kontrol edilmeli ve eksiklikleri tamamlanmalıdır. Anlaşmalı firmalar, yangın tüplerinin içerisindeki basınçlı maddeyi yasalara uygun bir şekilde doldurmalı ve püskürtme esnasında problem yaratmayacak bir kontrol ile bakımını yapmalıdır.

Yangın Tüpü Çeşitleri

Farklı nedenlerden kaynaklanan yangınlarda kullanılan yangın tüpleri, yanan maddenin türüne ve etki edebileceği alana göre monte edilmelidir. En fazla kullanılan yangın tüpü çeşitleri, kuru kimyevi tozlu ve eko biyolojik yangın tüpleridir. Tüm yangın tüplerinin dış yüzeyi yangına karşı dayanıklı elektrostatik toz ile boyanıp 25 bar basınçta kontrol edilmekte ve çeşitli şartlara dayanma dirençleri test edilmektedir.

Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Tüpleri: A sınıfı yangınlara karşı kullanılan bu tüpler, tahta, ahşap, tekstil dokuma ürünleri gibi malzemelerin söndürülmesinde oldukça etkilidir. Bu tüpler, ayrıca B sınıfı yangınların bazı maddelerinde ve C sınıfı yangınların bir kısmında da destekleyici olarak kullanılabilmektedir.

Eko Biyolojik Yangın Tüpleri: Bu tüpler, insan kaynaklı ihmallerin önüne geçmek ve yangının yeniden alevlenme ihtimalini ortadan kaldırmak için kullanılır. Eko biyolojik yangın tüpleri, hem yangının tekrar başlamasına engel olmakta hem de hassas araç-gereçlerin zarar görmesini önlemektedir. Doğayla dost ve temizlenmesi kolaydır.

Yangın Tüplerinin Kontrolü ve Dolum Süresi

Yangına müdahalelerde hayati önem taşıyan yangın tüplerinin yetkili firmalarca düzenli kontrol edilmesi gerekmektedir. Kullanılmasa bile zamanla içindeki basınçlı madde boşaldığı için yangın tüplerinin düzenli kontrolü, hem kullanıcıların hem de firmaların dikkat etmesi gereken bir konudur. Hemen hemen tüm yangın tüplerine yıllık bir kez söndürücü madde takviyesi yapılmalıdır. Bazı durumlarda yangın söndürme tüpleri tamamen boşaltılıp yeniden doldurulmalıdır. Bina boş bırakılmamalı ve yedek tüpler yangın söndürme köşelerinde yer almalıdır.

Yangın Tüpleri Dolum Süresi: Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpleri altı aylık periyotlarla kontrol edilip basınç değeri ölçülmelidir. En sağlıklı yöntem, bu tüplerin iki yılda bir tamamen boşaltılıp yeniden doldurulmasıdır. Köpüklü yangın söndürme tüpleri için periyodik bakım ve dolum süresi yıllık bir kezdir. Halokarbon yangın tüpleri de benzer şekilde yıllık iki kez bakım, iki yılda bir yeniden doldurma şeklinde kontrol edilmelidir.

Yangın sistemi firmaları, yangın güvenliği için gerekli tüm kontrolleri yaparak, ürünlerin sürekli çalışır durumda kalmasını sağlar. Yangın tüplerinin düzenli bakımı, yangın anında maksimum performans göstermesini ve can kaybının önlenmesini sağlar.