Basınçlandırılmış hava köpüğü (CAF), güçlü bir yangın söndürme köpüğü oluşturmak için su, köpük konsantrasyonu ve sıkıştırılmış havanın uygun şekilde karıştırıldığı gelişmiş bir köpük üretim sürecidir. Bu köpük türü, saf su veya standart köpük/su çözeltilerinden daha sıkı ve yoğundur. Kabarcık yapısı sayesinde köpük yatay ve dikey yüzeylere yapışır ve kabarcık sönmeden yangının derinliklerine kadar işler. Böylece sulu sistemlere göre çok daha etkili bir söndürme sağlar. Geleneksel köpüklü söndürme sistemlerinden yaklaşık 4 kat, sulu söndürme sistemlerinden ise 15 ila 30 kat daha etkilidir. CAF sistemleri, zorlayıcı uygulamaya hızlı adapte olmaları nedeniyle A ve B sınıfında kullanılmaya başlanmıştır.
CAFS, yangını köpükten bir battaniye gibi boğarak yangının her tarafına gerçekten saldırır, böylece oksijenin yakıtla birleşmesini engel olur. Kabarcık yapısı içinde sıkışan havayı kullanarak ısıyı azaltır ve böylece aşırı ısının yangına eklenmesini önler. Son olarak, CAFS’nin yangının devam etmesi için gerekli kimyasal reaksiyonu bozduğu gösterilmiştir.
Sistem, söndürme işleminde kullanılacak su ve köpüğün istenilen oranlarda dengeli bir şekilde karıştırılmasını sağlar. Söndürme operasyonunda kullanılan söndürme ajanı sadece su ve köpük değildir, karışıma basınçlı havanın da ilave edilmesi ile tüketilen su miktarı 7 ila 21 kat azaltılabilmektedir. Bu sayede yangın söndürme araçları daha az su ile daha uzun süre müdahalede bulunabilmektedir.
Bu sistem, araçtaki yangın söndürme sisteminin bir parçası olarak çalışır. Su; araç üzerindeki pompadan, basınçlı hava; araç üzerindeki bir hava kompresöründen, köpük te araç üzerindeki tanktan ya da harici bir depodan beslenir.
Sistem iki modülden (B ve C) oluşur; 1 adet B ve 1 adet C tipi köpük çıkışı bulunmaktadır. Çıkışlar birbirinden bağımsız olarak kullanılabilmektedir. B ve C çıkışlarından herhangi birinin kullanılması diğer çıkışın performansını ve CAFS köpüğünün kalitesini etkilemez.
Ayrıca; çıkrıktan CAFS köpüğü kullanılabilmesi için C modülünden çıkrık hattına bağlantı sağlanmıştır.
Sistemin kontrolü pompa panelinde bulunan Basınçlı Hava-Köpük Sistemi (CAFS) Kontrol Ekranı üzerinden yapılır.
CAF Sistemindeki sensörlerin arızalanması durumunda sistem; kullanıcıya “CAFS Kontrol Ekranı” üzerinden uyarı verir. Önceden tanımlanmış bir oranda havayı, suyu ve köpüğü işleyerek CAF sisteminin kesintisiz olarak çalışmasına imkân sağlar.
CAFS Modülü Çalışma Prensibi:
CAFS; Su, köpük konsantresi ve basınçlı havanın belirli oranlarda karışımı ile elde edilen bir yangın söndürme sistemidir. Düşük miktardaki su ve köpük ile etkili yangın söndürme imkânı sunar.
CAFS, 2 farklı modda çalıştırılabilir;
Islak Mod; 350 lt/dk ‘ya kadar su debisi arttırılarak kullanılan bu mod, itfaiyeciye uzak mesafeden yangına etkin müdahale imkanı sağlamaktadır. Su ve hava, 1:7 oranında karışmaktadır. Su köpük oranı da %0,1 ile %0,8 arasında ayarlanabilmektedir. (Örnek olarak; 100 lt su ile 700 lt hava karıştırılıp, 0,5 lt köpük ile yangına müdahale edilebilir.)
Kuru Mod; Su debisi 115 lt/dk’ ya kadar düşürülerek kullanılan bu mod, itfaiyecilerin yakıt yangını, düşük voltaj elektrik yangınları vb. durumlarda yanıcı maddenin üzerine kalın bir örtü serilmesi gereken durumlarda kullanılır.
Atış mesafesi Islak mod’ a göre kısmen daha az olmasına rağmen itfaiyeci kendini riske atmadan yangına müdahale edebilmektedir. Bu modda sağlanan yoğun köpük kıvamı sayesinde en dik yüzeylerde dahi yüzeye tutunarak soğutma ve örtme görevini yerine getirir. Su-Hava, 1:21 oranda karışmaktadır. Su köpük oranı da %0,1 ile %0,8 arasında ayarlanabilmektedir. (Örnek olarak; 100 lt su ile 2100 lt hava karıştırılıp, 0,5 lt köpük ile yangına müdahale edilebilir.)
Başlıca uygulama alanları;
-
Transformatörler
-
Petrol ve akaryakıt depolama tankları
-
Kimyasal tesisler
-
Kimyasal depolama tankları
-
Cephanelikler
-
Uçak ve helikopter hangarları
-
Pompa istasyonları
-
Hidroelektrik santraller
-
Jeneratörler
-
Tersaneler
-
Yat ve tekne limanları (marinalar)
-
Akaryakıt yükleme ve boşaltma tesisleri
-
Rafineriler
Daha fazla bilgi için tasarım mühendisimiz ile irtibat kurabilirsiniz.